Dilovası I. ve II. Kademe Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen program, öğrencilerin hazırladığı renkli etkinlikler ve duygu yüklü konuşmalarla hafızalarda iz bıraktı.
Okul Müdürü Suat Atbaş’ın ev sahipliğinde okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen programa Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürü Vedat Çetin, Şube Müdürü İbrahim Doğan, okul müdürleri, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından sahne alan özel öğrenciler, hazırladıkları gösterilerle izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.
Şiirler ve Gösteriler Büyük Alkış Aldı
Öğrencilerin okuduğu şiirler salonda duygu dolu anlar yaşatırken, sevgi, umut ve dayanışma temalı eserler davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Programın en dikkat çeken bölümlerinden biri ise öğrencilerin hazırladığı sıra gecesi gösterisi oldu. Geleneksel kıyafetlerle sahneye çıkan öğrenciler, türküler eşliğinde oyunlar oynayıp halay çekti. Salondaki davetliler de alkışlarla gösteriye eşlik etti.
Etkinlik kapsamında öğrencilerin hazırladığı jimnastik gösterisi de büyük beğeni topladı. Müzik eşliğinde sahne alan öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte hazırladıkları koreografileri başarıyla sergiledi. Program boyunca dans, ritim ve müzik eşliğinde oyunlar oynayan öğrenciler, sahnedeki enerjileriyle izleyenlerden tam not aldı.
Veliler ise çocuklarının sahnedeki heyecanına ortak olurken zaman zaman duygu dolu anlar yaşadı. Etkinliğin sonunda öğrenciler, öğretmenler ve davetliler hep birlikte pasta keserek Engelliler Haftası’nı kutladı.
Özel Bireylerden Anlamlı Resim Sergisi
Program kapsamında okulun fuaye alanında özel bireylerin annelerinin destekleriyle hazırladığı resimlerden oluşan sergi de açıldı. Öğrencilerin el emeğiyle hazırladığı eserler davetliler tarafından ilgiyle incelendi. Renkli çalışmaların yer aldığı sergide özel bireylerin hayal dünyalarını yansıtan resimler büyük beğeni topladı. Veliler ve katılımcılar öğrencilerin ortaya koyduğu eserleri tek tek inceleyerek emeği geçen öğrenci ve aileleri tebrik etti.
“Anneler Günü’nü En Çok Bizim Velilerimiz Hak Ediyor”
Programda konuşan Okul Müdürü Suat Atbaş, özel eğitim öğrencilerinin ailelerinin büyük fedakârlık gösterdiğini belirterek özellikle annelere teşekkür etti.
Atbaş, “Özel Eğitim Uygulama Okulumuzun, engellilerin durumuna ilişkin farkındalık oluşturmak ve bunu daha geniş alanlara taşıyabilmek amacıyla düzenlediği programa hepiniz hoş geldiniz. Geçtiğimiz Anneler Günü vesilesiyle özellikle şunu söylemek istiyorum; Anneler Günü’nü en fazla bizim velilerimiz hak ediyor. Yaz kış demeden, bıkmadan, usanmadan çocuklarımızla ilgileniyorlar. Öğrencilerimizle birlikte sürekli gelip gidiyorlar. Gerçekten çok büyük emek veriyorlar” dedi.
“Hepimiz Birer Engelli Adayıyız”
Kendi yaşamından örnek veren Suat Atbaş, engelliliğin hayatın bir gerçeği olduğunu ifade ederek şu sözleri kullandı:
Hepimiz engelli adayıyız sözü aslında bir slogan değil, hayatın gerçeğidir. Bunun hiçbirimizden uzak olduğunu düşünemeyiz.
“Önce Zihinlerdeki Engeller Kaldırılmalı”
Toplumdaki bakış açısının değişmesinin önemine dikkat çeken Atbaş, engelliliğin yalnızca fiziksel bir durum olmadığını vurguladı.
Atbaş, “Engellilik bir eşitlik meselesidir. Gelişmiş toplumlara baktığımızda, kendi bireylerinin olumsuz durumlarını ne kadar iyileştirebiliyorlarsa o kadar başarılı sayılıyorlar. Ulaşım araçlarından kamu binalarına kadar yapılan düzenlemeler önemli ancak en önemlisi insanların bakış açısıdır. Önce zihinlerdeki engeller kaldırılmalı” diye konuştu.
Empati çağrısında bulunan Atbaş, günlük yaşamdan örnekler vererek insanların birbirini anlamaya çalışmasının önemine değindi. Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.



